Begraafplaats Soerenseweg Apeldoorn
Veluwehof Natuursteen komt zeer regelmatig op de begraafplaatsen in Apeldoorn. Deze week lichten we de mooie begraafplaats Soerenseweg uit.
De 12 hectare grote begraafplaats is sfeervol aangelegd met oude monumentale bomen en bijzonder mooie en grote grafmonumenten. Er kan in alle rust gewandeld worden over deze mooie meer dan 120 jaar oude begraafplaats.
De begraafplaats is een rijks monumentale begraafplaats en bevindt zich vanzelfsprekend aan de Soerenseweg, dichtbij het centrum van Apeldoorn. De allereerste begrafenis vond plaats op 12 mei 1897, op deze dag werd burgemeester Van Hasselt begraven. Hij overleed op 8 mei vlak na zeer pittige gemeenteraadsvergaderingen over de wel heel dure beplanting voor de begraafplaats aan een hartaanval. Zijn graf is recht voor de ingang in het middenpad te vinden.
Opening begraafplaats
Het duurde nog heel lang voor de begraafplaats officieel geopend werd. In november 1899 is wethouder Gerrit Klaarhamer als tweede begraven en pas op 1 januari 1900 werd de begraafplaats officieel als geopend verklaard.
Apeldoorn bracht een grote groei door aan het begin van de 20e eeuw, uitbreiding van de begraafplaats was daarom onvermijdelijk. In 1915 is de begraafplaats in 3 richtingen uitgebreid. De toenmalige gemeente-architect dhr. De Zeeuw is verantwoordelijk voor de huidige vorm van de begraafplaats, een zeshoek bestaande uit Soerenseweg, Jachtlaan, Shuttersweg, Planetenlaan en Zandloperweg.
Rijksmonument
Bij de ingang treft u de prachtige aula met natuurstenen sierelementen, trapgevels en een monumentaal toegangshek. In 1987 werd het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. In 2000 is de gehele begraafplaats door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg op de rijksmonumentenlijst geplaatst.
Aula en Afscheidshuys Apeldoorn
De in 2004 gerenoveerde aula Het Rustpunt bevindt zich in het rijks monumentale gebouw en biedt plaats aan maximaal 50 zitplaatsen. De aula kan worden gebruikt als ontvangst, condoleance en informatieruimte met catering. Naast de aula ligt het Afscheidshuys Apeldoorn. De huiselijk ingerichte familiekamer biedt nabestaanden de mogelijkheid om in alle rust afscheid te nemen van hun dierbare. In een afzonderlijke ruimte kan de dierbare opgebaard worden.
Soorten graven
Op de begraafplaats is plaats voor algemene graven, kindergraven en eerste en tweede klasse graven voor onbepaalde tijd. Er worden een beperkt aantal derde klasse graven opnieuw uitgegeven door de gemeente Apeldoorn.
Het oudste deel is ruim aangelegd in een landschappelijke romantische stijl met gebogen paden en een grote diversiteit aan planten. Het nieuwe deel dat stamt uit het begin van de 20ste eeuw is veel strakker en formeler opgezet. Een andere kijk op de dood en de toename van de bevolking zorgde hiervoor. De grafstenen zijn in de loop der tijd ook veranderd, oude grafstenen zijn vaak liggend en omgeven door een hekwerk, als ware het een ledikant is. De grafstenen zijn gemaakt van veelal hardsteen, marmer en brons. Later werden er ook materialen als cement, bakstenen of beton gebruikt. Tegenwoordig wordt er veelal gekozen voor graniet, dit materiaal is zeer duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.
Veluwehof adviseert u graag over een passend grafmonument voor deze begraafplaats in Apeldoorn. Kom gerust eens langs in onze gedenkhof in Voorthuizen.
Er is ook ruimte voor asbestemming in de vorm van:
- Urnenkelder
- Urnengraf in urnentuin
- Gedenkplaats urnament
- Bosurnengraven
- Bijzetting as in/op een graf
- Verstrooiing op een graf of strooivelden